sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Sunnuntai-infoa

Ajattelin näin sunnuntain ratoksi kirjoittaa lyhyehkön tekstin Saarbrückenista, kaupungista jossa olisi tarkoitus viihtyä vielä kolme kuukautta. Kolmen viikon jälkeen kaupunki on tullut jo melko tutuksi, vaikka monia asioita on tietenkin näkemättä ja kokematta. Tässä pientä nippelitietoa perustuen omiin kokemuksiini (ja vähän Wikipediaan):


"Saarbrücken on Saarlandin osavaltion pääkaupunki lounaisessa Saksassa Saar-joen varrella lähellä Ranskan rajaa. Vuoden 2011 väestönlaskennassa siellä oli 175 853 asukasta."  (kiitos Wikipedia)

> Kaupunki on pinta-alaltaan melko pieni (167,07 km2). Koko keskusta-alueen läpi kävelee noin 1,5 tunnissa (kokemusta on).

> Koska kaupunki sijaitsee aivan Ranskan rajalla, ranskaa kuulee julkisilla paikoilla jatkuvasti. Monet kaupunkilaiset puhuvat sekä ranskaa että saksaa, ja esimerkiksi monet viralliset tekstit, kuten bussipysäkkien infotaulukot, ovat molemmilla kielillä. Viikonloppuisin monet ranskalaiset tulevat rajan yli ostoksille, sillä Saksan puolella on hieman halvempaa. Monille ranskalaisissa pikkukylissä asuville Saarbrücken on myös lähin suuri kaupunki.

> Kaupungissa ei ole (omasta mielestäni) kovinkaan monia nähtävyyksiä. Täällä on monta hienoa kirkkoa, kuten Ludwigskirche sekä Johanneskirche, muutama museo, St. Johann Markt, vanha kaupunki ja sen linna. Kulttuuria onneksi löytyy: täällä on muun muassa monta teatteria ja paljon konsertteja.

Ludwigskirche


> Saarbrückenissa on todella paljon opiskelijoita. Täällä on melko suuri yliopisto, Universität des Saarlandes (oma yliopistoni) sekä ammattikorkeakoulu Hochschule für Technik und Wirtschaft eli HTW. Opiskelijoiden määrä näkyy hyvin kaupungissa - esimerkiksi monissa paikoissa on mahdollista saada esimerkiksi opiskelija-alennusta.

> Saarbrückenin keskustassa on suuri ostoskatu, Bahnhofstraße, jossa on tuhannesti erilaisia liikkeitä, kuten esimerkiksi Primemark, H&M, New Yorker, Starbucks sekä kirjakauppoja ... kaikkea mitä kuvitella saattaa. Ostoskadulla sijaitsee myös suuri ostoskeskus Europa Galerie, paikallinen Sokos / Stockmann eli Galeria Kaufhof sekä jättimäinen tavaratalo Karstadt.

> Ostoskadun lisäksi kaupungissa on paljon paikallisia Prismoja ja muita jättimäisiä kauppaketjuja, sekä esimerkiksi rakentamiseen erikoistuneita ostospaikkoja, kuten Bauhaus ja Tedox. Täällä lähelläni sijaitsee myös yksi melko suuri ostoskeskus Saar Basaar, josta löytyy niin vaatekauppoja kuin supermarketteja.

> Ruokakauppoja löytyy melkein kaikkialta ja niitä on hyvin monia erilaisia - lempikauppani on Netto Market, joka on kaikkein halvin. Muita ovat esimerkiksi Real, Aldi ja tietysti Lidl. Myös pelkkiin bio-tuotteisiin keskittyneitä Bio Markt -kauppoja on monia ympäri kaupunkia.

> Julkinen liikenne toimii hyvin, kuten Saksassa yleensä. Junalla pääsee kätevästi sekä lähialueille että kauemmas ja S-Bahn kulkee keskustan läpi. Useimpiin paikkoihin pitää kuitenkin kulkea bussilla. Omat bussini välillä Eschberg - keskusta ovat 107 sekä 105, jotka kulkevat eri reittejä. Bussilla 107 matka kestää n. 20 minuuttia, bussilla 105 n. puoli tuntia. Bussit kulkevat puolen tunnin välein, mikä on välillä hyvin harmillista. Illemmalla bussit kulkevat tunnin välein ja viimeinen bussi keskustasta lähtee keskiyöllä. Viikonloppuisin bussit kulkevat myös hyvin huonosti, mikä on Helsingin julkiseen liikenteeseen tottuneelle outoa. Esimerkiksi puolen yön jälkeen seuraava bussi kohti kotia kulkee vasta viideltä - tämä ei tosin ole ongelma, jos jaksaa tanssia klubin sulkemisaikaan asti.

> Julkinen liikenne on melko kallista, jos ei omista matkakorttia. Kertalippu on 2,60e, päivälippu 5,70e. Opiskelijat matkustavat onneksi ilmaiseksi, sillä yliopistomaksu kattaa myös julkisen liikenteen. Opiskelijakorttia näyttämällä voi ajella yhden semesterin ajan ympäri kaupunkia mielin määrin.

> Saarbrückenissa on paljon metsää ja luontoa. Asuntolani vieressä on hyvin suuri metsä, jonka läpi pystyisi kävelemään nopeasti yliopistolle - jos ei eksy. Yliopiston reunamilla on myös Wildpark, joka toimii puiston ja eläintarhan sekoituksena. (Tässä voin myös mainita että hyvin lähellä asuntolaani on myös eläintarha, joka tosin suoraan sanottuna vaikuttaa melko ankealta.) Patikoiminen ja luontoretket ovatkin yksi alueen matkailuvalteista.

Sumuinen maisema huoneen ikkunasta


> Sää on ollut huomattavasti erilaisempi kuin oletin. Vaikka huhtikuu on melkein ohi, on täällä silti usein melko kylmä, vain n. 10 astetta. Auringon paistaessa lämpötila tosin kohoaa nopeasti miellyttäviin asteisiin - harmi vain että useimmiten täällä on pilvistä ja harmaata. Tänään satoi myös lunta, eli melkein kuin Suomessa olisi. Toivottavasti sää muuttuu pian keskieurooppalaisemmaksi.

Enempää en pysty näin sunnuntai-zombina kirjoittelemaan. Ensimmäiset kolme viikkoa ovat olleet vasta pieni pintaraapaisu, ehkä parin kuukauden kuluttua tunnen kaupungin paremmin. Kuitenkin jo lyhyen ajan jälkeen tunnen kotiutuneeni tänne jo melko hyvin.

Bis bald!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti